سرترالین (Sertraline) یک داروی ضد افسردگی است که روی مغز اثر می گذارد. مصرف این دارو برای درمان اختلالات زیر مورد تایید قرار گرفته است:
* اختلال افسردگی ماژور (MDD)
* اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
* اختلال افسردگی قبل از قاعدگی (PMDD)
* اختلال پانیک
* اختلال اضطراب اجتماعی
* اختلال وسواس اجباری (OCD) (در بزرگسالان و کودکان 6 تا 17 سال)
پیش از شروع مصرف سرترالین
_در صورت بارداری، اقدام به بارداری یا شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.
-در صورت سابقه مشکلات کبدی ،کلیوی،قلبی(ضربان قلب نامنظم)،صرع،دیابت نوع ۲،مشکلات چشمی(مانند گلوکوم یا آب سیاه)،مشکلات خونی(خون ریزی)،تغییر خلق و خوی شدید (سرخوشی ناگهانی) حتما پزشک خود را مطلع سازید.
_اگر همزمان با تجویز این دارو تحت درمان با جریان الکتریکی قرار دارید (شوک درمانی) به پزشک خود اعلام نمایید.
_در صورت سابقه ی هرگونه حساسیت دارویی پزشک خود را مطلع کنید.
_در صورتی که در دو هفته ی اخیر داروهای ضد افسردگی از گروه مهار کننده ی مونو آمین اکسیداز (مانند سلژیلین،راسلژیلین،ترانیل سیپرامین و...) مصرف می کرده اید، حتما به پزشک خود یادآوری نمایید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.(خصوصا دارو های قلبی، ضد صرع، آنتی بیوتیک ها و ضد قارچ ها و داروهای آرامبخش)
نحوه ی مصرف سرترالین
این دارو به صورت قرص و کپسول خوراکی ۵۰و۱۰۰میلی گرم موجود می باشد.
-از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد،مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد.اگرچه ممکن است در چند هفته ی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود،با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامه ی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیه ی مشکلات و سوالات خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید .
قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،می تواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حمله ی تشنجی برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع این دارو بایدبصورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
-ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن،مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
-در صورتی که این دارو بصورت ۱ عدد در روز برای شما تجویز شده باشد،می توانید آن را در هر زمان از روز که راحت ترید میل کنید.اما برای همه ی روزها زمان مشخصی تعیین کنید و دارو را منظم مصرف نمایید. معمولاً توصیه می شود این صبح یا عصرها مصرف گردد.
_در صورتی که از این دارو جهت درمان اختلالات اضطرابی استفاده می نمایید،ممکن است پزشک درمان را با مقدار کم دارو آغاز کند.به این خاطر که در برخی افراد در دوهفته ی نخست درمان با سرترالین امکان بروز اضطراب یا افزایش آن وجود دارد.به همین دلیل بهتر است دارو با مقدار کم آغاز شود و به تدریج دوز آن افزایش یابد،لذا این دارو را دقیقا طبق دستورات پزشک مصرف نمایید و به مقدار مصرفی تاکید شده،دقت کنید.
_این دارو با غذا تداخل ندارد می توان قبل یا بعد از غذا آن را مصرف نمایید.
_در صورت فراموشی یک نوبت دارو بلافاصله آن را مصرف نمایید اما از دوبرابر کردن مقدار دارو در یک نوبت جداً خودداری نمایید.
سرترالین چیست؟
سرترالین یک داروی ضد افسردگی در گروهی از داروها به نام مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) قرار دارد. این ماده ی شیمیایی دارای ترکیباتی است که مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. زمانی که این قرص مصرف می شود باعث کمک به بازگرداندن تعادل مواد طبیعی مغز مانند سروتونین در مغز می شود.
از طرفی این نوع دارو ها باعث می شود سیگنال های عصبی که باعث ایجاد حس غم و اندوه می شوند ضعیف شوند. در نتیجه این امر موجب می شود فرد بیمار روحی کمتر دچار این احساس آسیب زننده شوند.
عوارض جانبی و جدی داروی سرترالین

هر دارویی بدون شک علاوه بر داشتن فواید درمانی عوارضی را نیز به همراه خواهد شد. این را به یاد داشته باشید که اگر پزشک شما سرترالین را برای شما تجویز کرده است این بدان معنا است که او تشخیص داده است سود این دارو برای شما بسیار بیشتر از عوارض جانبی آن است.
البته باید به این نکته اشاره کنیم بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده می کنند عوارض جانبی جدی ندارند. عوارض جانبی این دارو شامل موارد زیر می شود:
- حالت تهوع
- گیجی
- خواب آلودگی
- خشکی دهان
- از دست دادن اشتها
- افزایش تعریق
- اسهال
- ناراحتی معده
- مشکل خواب
نکته: در صورت ماندگاری یا بدتر شدن هر یک از این عوارض بالا سریعاً به پزشک خود مراجعه کرده یا تماس بگیرید.
در صورت بروز هرگونه عارضه جانبی جدی از جمله موارد زیر بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید.
- کبودی
- خونریزی آسان
- کاهش علاقه به رابطه جنسی
- کاهش توانایی جنسی (تاخیر در انزال)
- گرفتگی عضلات
- ضعف
- لرزش
- کاهش وزن غیر معمول
- ضربان قلب سریع و نامنظم
- غش کردن
- مدفوع سیاه و خونی
- استفراغ
- درد چشم
- تورم چشم
- قرمزی چشم
- گشاد شدن مردمک چشم
- تغییرات بینایی (از جمله دیدن رنگین کمان در اطراف چراغ ها در شب و تاری دید).
این دارو ممکن است سروتونین را افزایش دهد و به ندرت باعث ایجاد بیماری بسیار جدی به نام سندرم سمیت سروتونین می شود. اگر سایر داروهای افزایش دهنده سروتونین را نیز مصرف می کنید این خطر افزایش می یابد.
بنابراین تمام داروهای مصرفی خود را به پزشک یا داروساز خود اطلاع دهید. در صورت بروز برخی از علائم زیر سریعاً کمک پزشکی دریافت کنید:
- ضربان قلب سریع
- توهم
- از دست دادن هماهنگی بدن
- سرگیجه شدید
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- شل شدن عضلات
- تب غیر قابل توضیح
- احساس بی قراری غیرمعمول
به ندرت آقایان ممکن است نعوظ دردناک یا طولانی مدت به مدت 4 ساعت یا بیشتر داشته باشند. اگر این اتفاق افتاد استفاده از این دارو را متوقف کنید و بلافاصله از کمک پزشکی استفاده کنید. در غیر این صورت ممکن است مشکلات دائمی رخ دهد.
واکنش آلرژیک بسیار جدی به این دارو نادر است. با این حال در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک جدی از جمله: بثورات پوستی، خارش، تورم (به خصوص صورت، زبان و گلو)، سرگیجه شدید، مشکل تنفسی ، فوراً به کمک پزشکی بروید.